Waldenström’s Macroglobulinemie

Autorisatiedatum: 08-06-2022

Klik hier om de PDF te genereren,
dit duurt even, maar u kunt het bestand straks terugvinden in uw downloads.

Na het klikken op de knop kunt u deze popup sluiten.

Terug naar het richtlijnenoverzicht

Richtlijninformatie

Verantwoording

Onderwerp

Waldenström’s Macroglobulinemie (WM) werd voor het eerst beschreven door de Zweedse arts Jan Gösta Waldenström (1906-1996) in 19441. In de nieuwste classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt WM gedefinieerd als lymfoplasmacytair lymfoom (LPL) met betrokkenheid van het beenmerg en een monoklonale gammopathie van het type Immunoglobuline M (IgM)”. 2 LPL wordt gedefinieerd als “een neoplasma van kleine B-lymfocyten, plasmacytoïde lymfocyten en plasmacellen, meestal met beenmergbetrokkenheid en soms van lymfeklieren en milt, die niet voldoet aan de criteria voor een van de andere kleincellige maligne B-cel lymfomen met plasmacytaire uitrijping”. LPL omvat dus WM plus de zeldzame gevallen (<5%) zonder het IgM-paraproteïne. De resterende 5%  van de patiënten heeft een LPL met IgA of IgG paraproteïnemie. Een niet-secernerende of lichte keten LPL is amper beschreven. 

WM is zeldzaam en betreft slechts ongeveer 2% van alle gevallen van B-cel Non-Hodgkin Lymfomen (NHL). In Nederland worden ongeveer 250 nieuwe LPL / WM-patiënten per jaar gediagnosticeerd. De 10-jaars prevalentie (het aantal mensen dat in de 10 jaar voorafgaand de ziekte heeft gekregen en op de peildatum nog in leven is) in 2018 was 1904 personen (gebaseerd op IKNL, www.cijfersoverkanker.nl).  De diagnose IgM MGUS zal vele malen vaker gesteld worden, al is de exacte epidemiologie in Nederland hiervan onbekend. IgM MGUS betreft ongeveer 15% van alle MGUS, en heeft een prevalentie van 0.54% bij personen van 50 jaar of ouder.

De meest voorkomende klinische presentatie en behandelindicatie van WM is anemie. Echter, een van de opvallende aspecten van WM in vergelijking met andere maligne lymfomen is de zeer uiteenlopende symptomatologie waarbij bijna alle orgaansystemen betrokken kunnen zijn. Dit heeft vooral te maken met het circulerende IgM eiwit, dat via allerlei routes tot schade kan leiden (bijvoorbeeld het hyperviscositeitssyndroom,  depositie ziektes zoals amyloidose, of auto-immuun activiteit zoals bij anti-MAG neuropathie).  Belangrijk is dat ook IgM MGUS via deze routes tot problemen kan leiden en dus soms ook behandeld moet worden.  Daarvoor wordt de term “IgM gerelateerde ziekten” voor gebruikt. De prevalentie van IgM gerelateerde ziekten is niet bekend.

De belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van WM sinds de eerste Nederlandse richtlijn voor WM in 2012 verscheen zijn:  de ontdekking van hoogfrequente somatische mutaties in de MYD88 en CXCR4 genen; en de introductie/opmars van nieuwe geneesmiddelen (proteasoomremmers, bendamustine, ibrutinib). Mede door de zeldzaamheid van de ziekte zijn er weinig prospectieve trials waarmee we de rol van de verschillende geneesmiddelen, en de rol van deze mutaties voor de klinische praktijk kunnen vaststellen. Prospectieve onderzoeken naar nieuwe behandelingen en de incorporatie van moleculaire data blijven dus van belang.  In deze nieuwe Nederlandse richtlijn beschrijven we adviezen voor de Nederlandse praktijk zoveel mogelijk gebaseerd op de bekende studie resultaten.

De sectie over de behandeling van eerste lijn en recidief WM werd in het najaar van 2021 aangepast naar aanleiding van enkele nieuwe publicaties.

Doel

Het doel van de richtlijn is, middels aanbevelingen een betere uniformiteit van diagnostiek en behandeling, een betere kwaliteit van zorg en uiteindelijk betere overleving en kwaliteit van leven voor WM patiënten in Nederland te bewerkstelligen. Deze richtlijn richt zich op diagnostiek, behandeling en response evaluatie van WM in de dagelijkse praktijk. Op IgM gerelateerde ziekten wordt beperkt ingegaan.  De uitgangsvragen vormen de basis voor de verschillende modules van deze richtlijn. De richtlijn is dus niet bedoeld als volledig leerboek. Deze richtlijn is zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek of consensus. Het niveau van bewijsvoering staat vermeld in de tekst. Patiëntenvertegenwoordigers hebben de conceptversie van de richtlijn gelezen en commentaar kunnen aanleveren.

De werkgroep beveelt aan om de initiële diagnostiek te bespreken en het behandelplan te formuleren in een multidisciplinair overleg (MDO), waarbij minimaal aanwezig: hematoloog/oncoloog en patholoog met hematologische expertise. De werkgroep is van mening dat de patiënt opnieuw besproken dient te worden op het moment dat er een (nieuwe) behandelindicatie ontstaat. Dit geldt zowel voor patiënten met WM als voor patiënten met (verdenking) op IgM gerelateerde ziekte.

Doelgroep

Deze richtlijn is bestemd voor professionals die betrokken zijn bij de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met een WM, en richt zich vooral op internist-hematologen.

Samenstelling werkgroep

Samenstelling HOVON richtlijnwerkgroep WM

(subwerkgroep van Hovon Lymfoomwerkgroep)

  • Dr. M.E.D. Chamuleau, Amsterdam UMC locatie VUMC
  • Prof. Dr. M.J. Kersten, Amsterdam UMC, locatie AMC
  • Dr. L. Nieuwenhuizen, Maxima Medisch Centrum
  • Prof. Dr. M.C. Minnema, UMC Utrecht
  • Dr. R. Schop, Ijsselland Ziekenhuis
  • Dr. G.A. Velders, Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Dhr. H. Visser, Noord West Ziekenhuizen
  • Dr. J.M.I. Vos, Amsterdam UMC, locatie AMC (voorzitter)
  • Dhr. J.J. Wegman, Amsterdam UMC, locatie AMC
  • Met medewerking van: Prof. Dr. S.T. Pals,  Patholoog,  Amsterdam UMC, locatie AMC
  • Medebeoordeeld door: Mw. Van der Schaaf en Mw. Zuidhof, namens Hematon

 

Samenstelling HOVON richtlijnwerkgroep t.t.v. revisie 1.2:

  • Dr. M.E.D. Chamuleau, Amsterdam UMC locatie VUMC
  • Prof. Dr. M.J. Kersten, Amsterdam UMC, locatie AMC
  • Dr. L. Nieuwenhuizen, Maxima Medisch Centrum
  • Prof. Dr. M.C. Minnema, UMC Utrecht
  • Dr. G.A. Velders, Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Dr. J.M.I. Vos, Amsterdam UMC, locatie AMC (voorzitter)
  • Dr. M. Eefting, Ikazia Ziekenhuis
  • Mw. N.L. Tiren-Verbeet, Groene Hart Ziekenhuis
  • Mw. A. Demandt, Maastricht UMC
  • Dr. S. Kuipers, Admiraal de Ruyterziekenhuis
  • Dr. J. Doorduijn, Erasmus MC
Belangenverklaringen

Alle werkgroepleden hebben verklaard onafhankelijk gehandeld te hebben bij het opstellen van de richtlijn en hebben belangenverklaringen ingevuld waarbij is aangegeven welke betrekkingen zij onderhielden met commerciële bedrijven, organisaties of instellingen die in verband staan met het onderwerp van de richtlijn. Leden van de werkgroep mogen niet participeren in nationale adviesraden van farmaceutische bedrijven.  De belangenverklaringen kunt u via het secretariaat van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie opvragen.

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de belangen van bij de ontwikkeling van deze richtlijn betrokken personen.

Gereviseerde richtlijn 2022

Naam

Belangen

J.K. Doorduijn

Eli Lilly: advisory board

M.C. Minnema

Honoraria; Medscape, Janssen, BMS, Gilead, Alnylam

Hospitality; Celgene

L. Nieuwenhuizen

Geen

A.M.P. Demandt

Geen

N. Verbeet

Geen

M.J.Kersten

Celgene/BMS, Kite/Gilead, Novartis, Takeda, Roche, Miltenyi Biotech, MSD, Amgen: vergoeding voor advisory boards, presentaties of reiskosten congres. KWF/EU: research funding

S.S. Kuipers

Geen

J.M.I. Vos

Sanofi: advisory board & consultancy. Beigene: Research funding. Celgene: Hospitality 

M. Eefting

Geen

G. Velders

Geen

M.E.D. Chamuleau

Reseach funding:  BMS, GenMab, Gilead

Advisory: AbbVie, Novartis

 

Oorspronkelijke Richtlijn 2020

Naam

Belangen

Dr. J.M.I. Vos, Amsterdam UMC, locatie AMC, voorzitter

Celgene: reiskosten congres

Prof. Dr. M.C. Minnema Internist hematoloog UMC Utrecht

Celgene: Advisory Board en research funding, Gilead: Honoraria, Amgen, Takeda, Jansen Cilag, Servier, BMS : Advisory Board

Prof. Dr. M.J. Kersten, Amsterdam UMC, locatie AMC

Celgene/BMS, Kite/Gilead, Novartis, Takeda, Roche, Miltenyi  Biotech, MSD, Amgen: vergoeding voor Advisory Boards, presentaties of reiskosten congres; KWF/EU: research funding

Dr. M.E.D. Chamuleau, Amsterdam UMC locatie VUMC

Geen

Dr. L. Nieuwenhuizen, Maxima Medisch Centrum

Geen

Dr. R. F.J. Schop, Ijsselland Ziekenhuis

Geen

Dr. G.A. Velders, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geen

Dhr. H.P.J. Visser, Noord West Ziekenhuizen

Nevenwerkzaamheden: Redacteur tijdschrift ‘De Internist’, blad van de Nederlandse Internisten Vereniging, onbetaald Werkgroep Chronische Lymfatische Leukemie, onbetaald

Dhr. J.J. Wegman, Amsterdam UMC, locatie AMC

Geen

 

Methode ontwikkeling en werkwijze

Voorafgaande aan de ontwikkeling van deze richtlijn zijn uitgangsvragen geformuleerd door de werkgroep. De meest relevante knelpunten werden uitgewerkt tot uitgangsvragen. De uitgangsvragen vormen de basis voor de verschillende modules van deze richtlijn. Verdere adviezen t.a.v. diagnostiek, prognosticering, behandeling, respons evaluatie en follow-up waarbij geen uitgangsvraag geformuleerd was zijn weergegeven in de betreffende paragrafen (dus zonder uitgangsvraag).

 

Kwaliteitsindicatoren

  1. Kwaliteitsindicator diagnostisch proces

Bij elke nieuwe WM patient wordt de rIPSS-WM score (bij diagnose symptomatische WM met behandelindicatie) berekend.

  1. Kwaliteitsindicatorbehandeling

Vincristine wordt vermeden bij de behandeling van WM

Samenvatting

Overzicht van alle aanbevelingen

Hieronder vindt u een samenvatting van een deel van de richtlijn namelijk de aanbevelingen n.a.v. deuitgangsvragen per hoofdstuk. Verdere adviezen t.a.v. diagnostiek, prognosticering, behandeling, respons evaluatie en follow-up zijn niet n.a.v. uitgangsvragen en worden niet hieronder weergegeven maar in de betreffende hoofdstukken en paragrafen.

Uitgangsvraag: Wat is de rol van de vrije lichte ketens bepaling bij WM?

Aanbeveling(en)

  • De vrije lichte ketens bepaling maakt geen deel uit van het standaard onderzoek bij diagnose, monitoring en respons bepaling van WM
  • De vrije lichte ketens bepaling kan nuttig zijn bij specifieke klinische omstandigheden zoals nierfunctiestoornissen, cryoglobulinemie en (verdenking) AL amyloïdose.

 

Uitgangsvraag: wat is de rol van flowcytometrie van het beenmergaspiraat bij de diagnose van WM?

Aanbeveling(en)

  • Flowcytometrie van het beenmergaspiraat is over het algemeen niet strikt noodzakelijk voor de diagnose WM
  • Toepassing van flowcytometrie kan behulpzaam zijn bij het maken van onderscheid tussen WM en andere B-cel maligniteiten

 

Uitgangsvraag: wat is de rol van moleculair onderzoek naar MYD88 en CXCR4 mutaties en van conventionele cytogenetica?

Aanbeveling(en)

  • Onderzoek naar de MYD88L265P  mutatie in het beenmerg wordt sterk aanbevolen bij de diagnostiek naar WM
  • Indien geen  MYD88L265P kan worden aangetoond, dient zorgvuldig naar de differentiaal diagnose gekeken te worden (ander indolent B-NHL, IgM multipel myeloom) en wordt sterk aanbevolen onderzoek naar non-L265P somatische MYD88 mutaties in te zetten, zeker als hier therapeutische consequenties vanaf hangen.
  • Onderzoek naar somatische CXCR4 mutaties in het beenmerg wordt niet standaard aanbevolen.
  • Cytogenetisch onderzoek hoeft niet standaard verricht te worden bij de diagnose WM. Het kan gebruikt worden als er een differentiaal diagnose bestaat met IgM multipel myeloom.

 

Uitgangsvraag: Wat is de rol van  een  18F FDG-PET-CT (PET-CT) t.o.v. een conventionele CT- scan bij diagnostiek en follow-up van patiënten  met M. Waldenstrom?

Aanbeveling(en)

  • Verricht een conventionele computertomografie (CT)-scan van hals, thorax en abdomen voor start en aan het einde van een behandeling voor responsbepaling (alleen indien er initieel lymfadenopathie of andere extramedullaire ziekte was)
  • Verricht een 18F FDG-PET-CT alleen indien er verdenking op transformatie bestaat.

 

Uitgangsvraag: Hoe wordt transformatie van een LPL/WM naar agressief lymfoom vastgesteld?

Aanbeveling(en)

  • Overweeg de mogelijkheid van transformatie van een lymfoplasmocytair lymfoom naar een agressief lymfoom met name bij snelle klinische achteruitgang, stijging van het LDH of het ontstaan van extranodale lokalisaties. Hooggradige transformatie kan op elk moment van het ziektebeloop voorkomen.
  • Neem voor het vaststellen van de diagnose getransformeerd LPL een histologisch biopt; bij voorkeur een volledige lymfklier of extranodale afwijking óf een ruim incisie biopt van een PET-avide lymfklier of extranodale lokalisatie.

 

Uitgangsvraag: Op welk moment moet behandeling gestart worden bij WM en tot welk moment is een expectatief beleid (‘watch and wait’) op zijn plaats?

Aanbeveling(en):

  • Behandeling dient pas gestart te worden bij het bestaan van een symptomatische WM op basis van internationale consensuscriteria (zie tabel 4 op blz 44).
  • Bij asymptomatische WM wordt een afwachtend beleid aanbevolen.
  • Bij een serum IgM waarden ≥ 60 g/L wordt aanbevolen zeer kritisch te kijken naar het bestaan van hyperviscositeit, door middel van anamnese, lichamelijk onderzoek en oogheelkundig onderzoek.  Indien niet behandeld wordt dient de patiënt nauwlettend gemonitord te worden waarbij regelmatig oogheelkundig onderzoek wordt verricht.

 

Uitgangsvraag: Wanneer is er een indicatie voor plasmaferese bij hyperviscositeits syndroom (HVS)  bij patiënten  met M. Waldenström?

Aanbeveling(en)

  • Plasmaferese is geïndiceerd bij alle patiënten met symptomatisch HVS, onafhankelijk van het IgM en de gemeten plasma viscositeit (PV). Naast directe start van plasmaferese dient tevens zo snel mogelijk een snelwerkende behandeling voor M. Waldenström te worden gestart.
  • Omdat rituximab een initiële stijging van het IgM kan geven, is het advies om rituximab toediening uit te stellen tot het HVS onder controle is en het IgM gedaald is tot  tenminste <40 g/l (of lager, afhankelijk van waarde bij ontstaan HVS, vaak na 1-2 cycli chemotherapie). 

 

Uitgangsvraag: wat zijn de aanbevelingen voor behandeling van WM in de 1e lijn?

Aanbeveling(en)

  • Er zijn verschillende opties voor eerstelijnsbehandeling en de keuze hangt af van patient –en ziektekarakteristieken. Bij het afwegen van de opties dienen de toxiciteit en effectiviteit in ogenschouw te worden genomen en met de patiënt te worden besproken.
  • Overweeg behandeling in studieverband indien mogelijk
  • De 1e lijnsbehandeling dient rituximab te bevatten in alle gevallen behalve indien wordt gekozen voor ibrutinib
  • Het gebruik van vincristine dient te worden vermeden bij WM
  • Indien het IgM > 40 g/L  is of er aanwijzingen voor hyperviscositeit zijn, dient de start van de rituximab toediening uitgesteld te worden gezien het risico op een IgM flare.  Bij hyperviscositeit dient een snelwerkende behandeling te worden gekozen en is DRC wat minder geschikt. Een alternatieve benadering is een eventuele IgM flare (profylactisch) met plasmaferese te behandelen.
  • Eerstelijnsbehandeling kan voor de meeste patienten bestaan uit DRC,  alternatief is R-bendamustine indien er een wens is tot snelle respons en/of langere progressievrije overleving of als er uitgebreide lymfadenopathie is.* 
  • Als de patient te kwetsbaar is voor de onder 4 genoemde opties, kan gekozen worden voor rituximab monotherapie, ibrutinib/zanubrutinib, R-bortezomib-dexamethason ,  of eventueel chloorambucil.*
  • Als snelwerkende behandelingen worden beschouwd: (combinaties met) bendamustine, bortezomib en ibrutinib/zanubrutinib .*

* “add-on” aanvragen voor bendamustine en bortezomib in de 1e lijn zijn recent goedgekeurd   

 

Uitgangsvraag: Is onderhoudsbehandeling met rituximab geindiceerd na inductiebehandeling met immunochemotherapie?

Aanbeveling(en)

  • Rituximab onderhoudsbehandeling wordt niet aanbevolen bij de behandeling van WM.

 

Uitgangsvraag: Wat is de aanbeveling voor 2e (en verdere) lijnsbehandeling?

Aanbevelingen

  • Er hoeft pas behandeld te worden bij een symptomatisch recidief, bij alleen een asymptomatisch biochemisch recidief wordt gekozen voor wait & see (zie paragraaf behandelindicaties)
  • Voor alle lijnen van therapie wordt deelname aan klinische studies, voor zover mogelijk, geadviseerd.
  • Bij de keuze van 2de lijns therapie zijn,  naast patiënt karakteristieken,  de resultaten bereikt met de eerstelijns therapie belangrijk (respons, responsduur en toxiciteit)
  • Bij een snel recidief na rituximab bevattende eerstelijns therapie (< 6-12 maanden; zeldzaam) wordt een effectieve therapie zonder rituximab geadviseerd, zoals monotherapie met ibrutinibzanubrutinib*  , bortezomib of bendamustine. Tevens overwegen of er een transplantatie-indicatie bestaat.
  • Bij een recidief na 1-3 jaar kan voor een ander immunochemotherapie schema dan in de 1e lijn worden gekozen, of voor ibrutinib/zanubrutinib*.
  • Bij een recidief na 3 jaar kan de 1e lijns behandeling worden herhaald, kan een ander immunochemotherapie schema dan in de 1e lijn worden gekozen, of kan worden gekozen voor ibrutinib/zanubrutinib*.
  • Bij het afwegen van de opties dienen de toxiciteit en effectiviteit in ogenschouw te worden genomen en met de patiënt te worden besproken.
  • Als behandeling met ibrutinib wordt overwogen, wordt geadviseerd de MYD88 mutatiestatus te bepalen, inclusief sequencing van het MYD88 gen als de MYD88 L265P mutatie afwezig is. Bij MYD88-wildtype dient bij de overweging meegenomen te worden dat ibrutinib minder effectief is (Zanubrutinib lijkt mogelijk wel wat effectiever). Verwezen wordt naar de paragraaf over moleculaire diagnostiek.
  • In de recidief setting bestaan beperkte indicaties voor stamceltransplantatie (SCT); zie voor adviezen de paragrafen over allogene en autologe SCT. Met name bij jonge, fitte patiënten met een snel recidief na rituximab bevattende therapie (punt 3) moet een transplantatie indicatie worden overwogen.

*Zanubrutinib vergoeding wordt voorbereid

Uitgangsvraag:  Hoe wordt een naar een agressief lymfoom getransformeerd WM/LPL behandeld?

Aanbeveling(en)

  • Behandel een getransformeerd WM/LPL conform de richtlijnen voor primair DLBCL (dus meestal met 6x R-CHOP en 2x R)
  • Overweeg een autologe stamceltransplantatie bij chemosensitieve patiënten op individuele patiënt basis (zie conclusies)
  • Overweeg een allogene stamceltransplantatie bij een recidief na een autologe stamceltransplantatie

 

Uitgangsvraag: wat is de rol van autologe stamceltransplantatie bij WM?

Aanbevelingen

  • Autologe stamceltransplantatie (SCT) is een behandelingsmogelijkheid bij geselecteerde “transplant-eligible” patiënten met recidief WM
  • De keuze voor en timing van autologe stamceltransplantatie zal afhangen van de leeftijd en conditie van de patiënt, het ziektebeloop (snelle recidieven of niet) en een zorgvuldige afweging ten opzichte van andere behandelopties.
  • Consolidatie met autologe SCT wordt niet aanbevolen als consolidatie na 1e lijnsbehandeling van WM 
  • De optimale effectiviteit van autologe SCT is na maximaal 3 behandellijnen en chemosensitieve ziekte ten tijde van de transplantatie (dus maximaal bij het 2e recidief).
  • Daarnaast kan er bij getransformeerde WM of AL amyloidose ten gevolge van WM of IgM MGUS ook in een eerdere fase van de behandeling al een indicatie voor autologe SCT bestaan, zie desbetreffende hoofdstukken in deze richtlijn

 

Uitgangsvraag: Wat is de rol van allogene stamceltransplantatie bij WM?

Aanbeveling(en)

  • Allogene stamceltransplantatie heeft een zeer beperkte rol bij de behandeling van WM. Het kan bij een ‘transplant-eligible’ patiënt worden overwogen bij een herhaaldelijk (in het algemeen derde of meer) snel recidief na eerdere behandeling met tenminste immunochemotherapie en een BTK-remmer.  De afweging sterk hangt af van patiëntkarakteristieken en klinisch beloop, en moet op individuele basis worden gemaakt. 

 

Uitgangsvraag: Wat is het beleid bij patiënten met WM die intolerant zijn voor rituximab?

Aanbeveling(en)

  • Bij patiënten die intolerant zijn voor rituximab kan worden geprobeerd met maximale profylactische maatregelen en onder goede monitoring nogmaals rituximab toe te dienen.
  • Eventueel kan worden overlegd met een allergoloog of rituximab desensitisatie een optie is (dit is vooral zinvol bij type I allergische reacties), echter er is met deze behandeling geen ervaring bij WM.

Diagnose en classificatie

Behandeling

Capita selecta: Overwegingen bij de diagnostiek en behandeling van zeldzame uitingen van WM of IgM gerelateerde ziekten

Zoals eerder genoemd kunnen WM en IgM MGUS gepaard gaan met zeer diverse symptomatologie.  Voor de zeldzame uitingen van WM is er voor gekozen geen uitgangsvragen met zoekstrategieën op te stellen gezien de zeer beperkte evidence voor de behandelingen. In plaats daarvan wordt hieronder voor enkele zeldzame ziekte-uitingen een samenvatting van een recent (inter)nationaal consensusartikel of review gegeven. Dit is uiteraard geen uitputtende lijst. Bij (verdenking op) een zeldzame ziektevariant wordt verder geadviseerd opnieuw de literatuur te bekijken en/of te overleggen met een expertise centrum. 

Referenties

  1. Waldenström, J. Incipient myelomatosis or «essential« hyperglobulinemia with fibrinogenopenia — a new syndrome? Acta Med. Scand. 117, 216–247 (1944).
  2. Swerdlow, S. H. et al. WHO Classification of Tumours of Haematopoietic and Lymphoid Tissues. WHO Classification of Tumours, Revised 4th Edition, Volume 2. (IARC Press, 2017).
  3. Klodzinska S, Vos JMI, Kersten MJ, Wijermans P, Minnema MC. A survey on diagnostic methods and treatment strategies used in patients with Waldenström’s macroglobulinaemia in The Netherlands. Neth J Med. 2013;71(2):90-96.
  4. Itzykson R, Le Garff-Tavernier M, Katsahian S, Diemert M-C, Musset L, Leblond V. Serum-free light chain elevation is associated with a shorter time to treatment in Waldenstrom’s macroglobulinemia. Haematologica. 2008;93(5):793-794.
  5. Leleu X, Moreau A-S, Weller E, et al. Serum immunoglobulin free light chain correlates with tumor burden markers in Waldenstrom macroglobulinemia. Leuk Lymphoma. 2008;49(6):1104-1107.
  6. Leleu X, Xie W, Bagshaw M, et al. The role of serum immunoglobulin free light chain in response and progression in Waldenstrom macroglobulinemia. Clin Cancer Res. 2011;17(9):3013-3018.
  7. Pattenden RJ, Davidson KL, Wenham PR. The value of serum free light chains in a case of Waldenstrom’s macroglobulinaemia that produces a type I cryoglobulinaemia. Ann Clin Biochem. 2009;46(Pt 6):531-532.
  8. Owen RG, Kyle R a., Stone MJ, et al. Response assessment in Waldenström macroglobulinaemia: update from the VIth International Workshop. Br J Haematol. 2013;160(2):171-176.
  9. Owen RG, Pratt G, Auer RL, et al. Guidelines on the diagnosis and management of Waldenström macroglobulinaemia. Br J Haematol. 2014.
  10. Kastritis E, Leblond V, Dimopoulos MA, et al. Waldenström’s macroglobulinaemia: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol Off J Eur Soc Med Oncol. 2018;29(Supplement_4):iv270.
  11. Vos JM, Gustine J, Rennke HG, et al. Renal disease related to Waldenstrom macroglobulinaemia: incidence, pathology and clinical outcomes. Br J Haematol. 2016.
  12. Swerdlow SH, Campo E, Harris NL, et al. WHO Classification of Tumours of Haematopoietic and Lymphoid Tissues. Lyon, France. Vol 4th.; 2008.
  13. Owen RG, Treon SP, Al-Katib A, et al. Clinicopathological definition of Waldenstrom’s macroglobulinemia: Consensus Panel Recommendations from the Second International Workshop on Waldenstrom’s Macroglobulinemia. Semin Oncol. 2003;30(2):110-115
  14. Castillo JJ, Garcia-Sanz R, Hatjiharissi E, et al. Recommendations for the diagnosis and initial evaluation of patients with Waldenström Macroglobulinaemia: A Task Force from the 8th International Workshop on Waldenström Macroglobulinaemia. Br J Haematol. 2016;175(1):77-86
  15. Dimopoulos MA, KASTRITIS E. How I treat Waldenström’s Macroglobulinemia. Blood. September 2019.
  16. Treon SP, Xu L, Yang G, et al. MYD88 L265P Somatic Mutation in Waldenström’s Macroglobulinemia. N Engl J Med. 2012;367(9):826-833.
  17. Hunter ZR, Xu L, Yang G, et al. The genomic landscape of Waldenstrom macroglobulinemia is characterized by highly recurring MYD88 and WHIM-like CXCR4 mutations, and small somatic deletions associated with B-cell lymphomagenesis. Blood. 2014;123(11):1637-1646.
  18. Xu L, Hunter ZR, Yang G, et al. MYD88 L265P in Waldenström macroglobulinemia, immunoglobulin M monoclonal gammopathy, and other B-cell lymphoproliferative disorders using conventional and quantitative allele-specific polymerase chain reaction. Blood. 2013;121(11):2051-2058.
  19. Varettoni M, Arcaini L, Zibellini S, et al. Prevalence and clinical significance of the MYD88 (L265P) somatic mutation in Waldenstrom’s macroglobulinemia and related lymphoid neoplasms. Blood. 2013;121(13):2522-2528.
  20. Treon SP, Gustine J, Xu L, et al. MYD88 wild-type Waldenstrom Macroglobulinaemia: differential diagnosis, risk of histological transformation, and overall survival. Br J Haematol. 2018;180(3):374-380.
  21. Castillo JJ, Moreno DF, Arbelaez MI, Hunter ZR, Treon SP. CXCR4 mutations affect presentation and outcomes in patients with Waldenstrom macroglobulinemia: A systematic review. Expert Rev Hematol. 2019;12(10):873-881.
  22. Treon SP, Gustine J, Meid K, et al. Ibrutinib Monotherapy in Symptomatic, Treatment-Naïve Patients With Waldenström Macroglobulinemia. J Clin Oncol. July 2018:JCO2018786426.
  23. Castillo JJ, Xu L, Gustine JN, et al. CXCR4 mutation subtypes impact response and survival outcomes in patients with Waldenstrom macroglobulinaemia treated with ibrutinib. Br J Haematol. 2019;187(3):356-363.
  24. Castillo JJ, Jurczyszyn A, Brozova L, et al. IgM myeloma: A multicenter retrospective study of 134 patients. Am J Hematol. 2017;92(8):746-751.
  25. Avet-Loiseau H, Garand R, Lode L, Harousseau J-L, Bataille R. Translocation t(11;14)(q13;q32) is the hallmark of IgM, IgE, and nonsecretory multiple myeloma variants. Blood. 2003;101(4):1570-1571.
  26. Willenbacher E, Willenbacher W, Wolf DG, et al. Digital PCR in bone marrow trephine biopsies is highly sensitive for MYD88(L265P) detection in lymphomas with plasmacytic/plasmacytoid differentiation. Br J Haematol. 2019;186(1):189-191.
  27. Maqbool MG, Tam CS, Morison IM, et al. A practical guide to laboratory investigations at diagnosis and follow up in Waldenstrom macroglobulinaemia: recommendations from the Medical and Scientific Advisory Group, Myeloma Australia, the Pathology Sub-committee of the Lymphoma and Related Diseases Registry and the Australasian Association of Clinical Biochemists Monoclonal Gammopathy Working Group. Pathology. 2020;52(2):167-178.
  28. Treon SP, Xu L, Guerrera ML, et al. Genomic Landscape of Waldenstrom Macroglobulinemia and Its Impact on Treatment Strategies. J Clin Oncol. 2020;38(11):1198-1208.
  29. Jimenez C, Prieto-Conde MI, Garcia-Alvarez M, et al. Unraveling the heterogeneity of IgM monoclonal gammopathies: a gene mutational and gene expression study. Ann Hematol. 2018;97(3):475-484.
  30. Banwait R, O’Regan K, Campigotto F, et al. The role of 18F-FDG PET/CT imaging in Waldenstrom macroglobulinemia. Am J Hematol. 2011.
  31. Durot E, Tomowiak C, Michallet A-S, et al. Transformed Waldenstrom macroglobulinaemia: clinical presentation and outcome. Amulti-institutional retrospective study of 77 cases from the French Innovative Leukemia Organization (FILO). Br J Haematol. 2017;179(3):439-448.
  32. Treon SP. How I treat Waldenstrom macroglobulinemia. Blood. 2015;126(6):721-732.
  33. Morel P, Duhamel A, Gobbi P, et al. International prognostic scoring system for Waldenstrom macroglobulinemia. Blood. 2009;113(18):4163-4170.
  34. Kastritis E, Morel P, Duhamel A, et al. A revised international prognostic score system for Waldenstrom’s macroglobulinemia. Leukemia. 2019;33(11):2654-2661.
  35. Bustoros M, Sklavenitis-Pistofidis R, Kapoor P, et al. Progression Risk Stratification of Asymptomatic Waldenstrom Macroglobulinemia. J Clin Oncol. 2019;37(16):1403-1411.
  36. Merli M, Bianchi B, Bertu L, et al. Validation and further potentialities of the novel AWM score for progression risk stratification in patients with asymptomatic Waldenstrom macroglobulinemia. Leuk Lymphoma. 2020;61(4):987-989.
  37. Abeykoon JP, Zanwar S, Ansell SM, et al. Predictors of symptomatic hyperviscosity in Waldenström macroglobulinemia. Am J Hematol. 2018;93(11):1384-1393. doi:10.1002/ajh.25254
  38. Gustine JN, Meid K, Dubeau T, et al. Serum IgM level as predictor of symptomatic hyperviscosity in patients with Waldenström macroglobulinaemia. Br J Haematol. 2017;177(5):717-725. doi:10.1111/bjh.14743
  39. Stone MJ, Bogen SA. Evidence-based focused review of management of hyperviscosity syndrome. Blood. 2012;119(10):2205-2208. doi:10.1182/blood-2011-04-347690
  40. Castillo JJ, Gustine J, Meid K, Dubeau T, Hunter ZR, Treon SP. Histological transformation to diffuse large B-cell lymphoma in patients with Waldenström macroglobulinemia. Am J Hematol. 2016. doi:10.1002/ajh.24477
  41. Durot E, Tomowiak C, Michallet AS, et al. Transformed Waldenström macroglobulinaemia: clinical presentation and outcome. A multi-institutional retrospective study of 77 cases from the French Innovative Leukemia Organization (FILO). Br J Haematol. 2017. doi:10.1111/bjh.14881
  42. Leleu X, Soumerai J, Roccaro A, et al. Increased incidence of transformation and myelodysplasia/acute leukemia in patients with Waldenström macroglobulinemia treated with nucleoside analogs. J Clin Oncol. 2009. doi:10.1200/JCO.2007.15.1530
  43. Leblond V, Johnson S, Chevret S, et al. Results of a randomized trial of chlorambucil versus fludarabine for patients with untreated Waldenström macroglobulinemia, marginal zone lymphoma, or lymphoplasmacytic lymphoma. J Clin Oncol. 2013;31(3):301-307. doi:10.1200/JCO.2012.44.7920
  44. Castillo JJ, Olszewski AJ, Hunter ZR, Kanan S, Meid K, Treon SP. Incidence of secondary malignancies among patients with Waldenström macroglobulinemia: An analysis of the SEER database. In: Cancer. ; 2015. doi:10.1002/cncr.29334
  45. Treon SP, Gustine J, Xu L, et al. MYD88 wild-type Waldenstrom Macroglobulinaemia: differential diagnosis, risk of histological transformation, and overall survival. Br J Haematol. 2018;180(3):374-380. doi:10.1111/bjh.15049
  46. Abeykoon JP, Paludo J, King RL, et al. MYD88 mutation status does not impact overall survival in Waldenström macroglobulinemia. Am J Hematol. 2018;93(2):187-194. doi:10.1002/ajh.24955
  47. Vos JMI, Minnema MC, Wijermans PW, et al. Guideline for diagnosis and treatment of Waldenström’s macroglobulinaemia. Neth J Med. 2013;71(2):54-62.
  48. Kastritis E, Leblond V, Dimopoulos MA, et al. Waldenström’s macroglobulinaemia: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol  Off J Eur Soc Med Oncol. 2019;30(5):860-862. doi:10.1093/annonc/mdy466
  49. Kapoor P, Ansell SM, Fonseca R, et al. Diagnosis and management of Waldenström macroglobulinemia: Mayo Stratification of Macroglobulinemia and Risk-Adapted Therapy (mSMART) guidelines 2016. JAMA Oncol. 2017. doi:10.1001/jamaoncol.2016.5763
  50. Leblond V, Kastritis E, Advani R, et al. Treatment recommendations from the Eighth International Workshop on Waldenström’s Macroglobulinemia. Blood. 2016;128(10):1321-1328. doi:10.1182/blood-2016-04-711234
  51. Kyle RA, Treon SP, Alexanian R, et al. Prognostic markers and criteria to initiate therapy in Waldenstrom’s macroglobulinemia: Consensus panel recommendations from the Second International Workshop on Waldenstrom’s Macroglobulinemia. In: Seminars in Oncology. ; 2003. doi:10.1053/sonc.2003.50038
  52. Schwartz J, Padmanabhan A, Aqui N, et al. Guidelines on the Use of Therapeutic Apheresis in Clinical Practice-Evidence-Based Approach from the Writing Committee of the American Society for Apheresis: The Seventh Special Issue.
    J Clin Apher

    . 2016;31(3):149-162. doi:10.1002/jca.21470

  53. Ghobrial IM, Fonseca R, Greipp PR, et al.
    Initial immunoglobulin M “flare” after rituximab therapy in patients diagnosed with Waldenstrom macroglobulinemia: an Eastern Cooperative Oncology Group Study.
    Cancer

    . 2004;101(11):2593-2598

  54. NCCN Guidelines Version 2.2019 WM/LPL.
  55. Buske C, Hoster E, Dreyling M, et al. The addition of rituximab to front-line therapy with CHOP (R-CHOP) results in a higher response rate and longer time to treatment failure in patients with lymphoplasmacytic lymphoma: results of a randomized trial of the German Low-Grade Lymphoma Study Gro. Leukemia. 2009;23(1):153-161. doi:10.1038/leu.2008.261
  56. Brandefors L, Melin B, Lindh J, Lundqvist K, Kimby E. Prognostic factors and primary treatment for Waldenström macroglobulinemia – a Swedish Lymphoma Registry study. Br J Haematol. 2018. doi:10.1111/bjh.15558
  57. Kastritis E, Kyrtsonis M-C, Morel P, et al. Competing risk survival analysis in patients with symptomatic Waldenstrom macroglobulinemia: the impact of disease unrelated mortality and of rituximab-based primary therapy. Haematologica. 2015;100(11):e446-e449. doi:10.3324/haematol.2015.124149
  58. Olszewski AJ, Chen C, Gutman R, Treon SP, Castillo JJ. Comparative outcomes of immunochemotherapy regimens in Waldenström macroglobulinaemia. Br J Haematol. 2017;179(1):106-115. doi:10.1111/bjh.14828
  59. Santos-Lozano A, Morales-Gonzalez A, Sanchis-Gomar F, et al. Response rate to the treatment of Waldenström macroglobulinemia: A meta-analysis of the results of clinical trials. Crit Rev Oncol Hematol. 2016;105:118-126. doi:10.1016/j.critrevonc.2016.06.004
  60. Kastritis E, Gavriatopoulou M, Kyrtsonis M-C, et al. Dexamethasone, rituximab, and cyclophosphamide as primary treatment of Waldenström macroglobulinemia: final analysis of a phase 2 study. Blood. 2015;126(11):1392-1394. doi:10.1182/blood-2015-05-647420
  61. Paludo J, Abeykoon JP, Kumar S, et al. Dexamethasone, rituximab and cyclophosphamide for relapsed and/or refractory and treatment-naïve patients with Waldenstrom macroglobulinemia. Br J Haematol. 2017. doi:10.1111/bjh.14826
  62. Castillo JJ, Gustine JN, Meid K, et al. Response and survival for primary therapy combination regimens and maintenance rituximab in Waldenström macroglobulinaemia. Br J Haematol. 2018;181(1):77-85. doi:10.1111/bjh.15148
  63. Rummel MJ, Niederle N, Maschmeyer G, et al. Bendamustine plus rituximab versus CHOP plus rituximab as first-line treatment for patients with indolent and mantle-cell lymphomas: an open-label, multicentre, randomised, phase 3 non-inferiority trial. Lancet (London, England). 2013;381(9873):1203-1210. doi:10.1016/S0140-6736(12)61763-2
  64. Laribi K, Poulain S, Willems L, et al. Bendamustine plus rituximab in newly-diagnosed Waldenström macroglobulinaemia patients. A study on behalf of the French Innovative Leukaemia Organization (FILO). Br J Haematol. 2019;186(1):146-149. doi:10.1111/bjh.15718
  65. Paludo J, Abeykoon JP, Shreders A, et al. Bendamustine and rituximab (BR) versus dexamethasone, rituximab, and cyclophosphamide (DRC) in patients with Waldenström macroglobulinemia. Ann Hematol. 2018. doi:10.1007/s00277-018-3311-z
  66. Treon SP, Ioakimidis L, Soumerai JD, et al. Primary therapy of Waldenström macroglobulinemia with bortezomib, dexamethasone, and rituximab: WMCTG clinical trial 05-180. J Clin Oncol. 2009. doi:10.1200/JCO.2008.20.4677
  67. Treon SP, Meid K, Gustine JN, et al. Long-Term Outcome of a Prospective Study of Bortezomib, Dexamethasone and Rituximab (BDR) in Previously Untreated, Symptomatic Patients with Waldenstrom’s Macroglobulinemia. In: Ash Annual Meeting. ; 2015:1833.
  68. Ghobrial IM, Xie W, Padmanabhan S, et al. Phase II trial of weekly bortezomib in combination with rituximab in untreated patients with Waldenström Macroglobulinemia. Am J Hematol. 2010. doi:10.1002/ajh.21788
  69. Gavriatopoulou M, García-Sanz R, Kastritis E, et al. BDR in newly diagnosed patients with WM: Final analysis of a phase 2 study after a minimum follow-up of 6 years. Blood. 2017. doi:10.1182/blood-2016-09-742411
  70. Treon SP, Gustine J, Meid K, et al. Ibrutinib Monotherapy in Symptomatic, Treatment-Naïve Patients With Waldenström Macroglobulinemia. J Clin Oncol. July 2018:JCO2018786426. doi:10.1200/JCO.2018.78.6426
  71. Brown JR. How i treat CLL patients with ibrutinib. Blood. 2018. doi:10.1182/blood-2017-08-764712
  72. Ioakimidis L, Patterson CJ, Hunter ZR, et al. Comparative outcomes following CP-R, CVP-R, and CHOP-R in Waldenström’s macroglobulinemia. Clin Lymphoma Myeloma. 2009;9(1):62-66. doi:10.3816/CLM.2009.n.016
  73. Dimopoulos MA, Tedeschi A, Trotman J, et al. Phase 3 Trial of Ibrutinib plus Rituximab in Waldenström’s Macroglobulinemia. N Engl J Med. 2018;378(25):2399-2410. doi:10.1056/NEJMoa1802917
  74. Castillo JJ, Gustine JN, Meid K, et al. Response and survival for primary therapy combination regimens and maintenance rituximab in Waldenström macroglobulinaemia. Br J Haematol. 2018;181(1):77-85. doi:10.1111/bjh.15148
  75. Treon SP, Tripsas CK, Meid K, et al. Ibrutinib in previously treated Waldenström’s macroglobulinemia. N Engl J Med. 2015;372(15):1430-1440. doi:10.1056/NEJMoa1501548
  76. Dimopoulos MA, Trotman J, Tedeschi A, et al. Ibrutinib for patients with rituximab-refractory Waldenström’s macroglobulinaemia (iNNOVATE): an open-label substudy of an international, multicentre, phase 3 trial. Lancet Oncol. 2017;18(2):241-250. doi:10.1016/S1470-2045(16)30632-5
  77. Treon SP, Hanzis C, Tripsas C, et al. Bendamustine therapy in patients with relapsed or refractory Waldenstrom’s macroglobulinemia. Clin Lymphoma Myeloma Leuk. 2011;11(1):133-135. doi:10.3816/CLML.2011.n.030
  78. Tedeschi A, Picardi P, Ferrero S, et al. Bendamustine and rituximab combination is safe and effective as salvage regimen in Waldenstrom macroglobulinemia. Leuk Lymphoma. 2015;56(9):2637-2642. doi:10.3109/10428194.2015.1012714
  79. Ghobrial IM, Hong F, Padmanabhan S, et al. Phase II trial of weekly bortezomib in combination with rituximab in relapsed orrelapsed and refractory Waldenstrom macroglobulinemia. J Clin Oncol. 2010;28(8):1422-1428. doi:10.1200/JCO.2009.25.3237
  80. Treon SP, Hunter ZR, Matous J, et al. Multicenter clinical trial of bortezomib in relapsed/refractory Waldenstrom’s macroglobulinemia: results of WMCTG Trial 03-248. Clin Cancer Res. 2007;13(11):3320-3325. doi:10.1158/1078-0432.CCR-06-2511
  81. Chen CI, Kouroukis CT, White D, et al. Bortezomib is active in patients with untreated or relapsed Waldenstrom’s macroglobulinemia: a phase II study of the National Cancer Institute of Canada Clinical Trials Group. J Clin Oncol. 2007;25(12):1570-1575. doi:10.1200/JCO.2006.07.8659
  82. Leblond V, Levy V, Maloisel F, et al. Multicenter, randomized comparative trial of fludarabine and the combination of cyclophosphamide-doxorubicin-prednisone in 92 patients with Waldenstrom macroglobulinemia in first relapse or with primary refractory disease. Blood. 2001;98(9):2640-2644. doi:10.1182/blood.v98.9.2640
  83. Laszlo D, Andreola G, Rigacci L, et al. Rituximab and subcutaneous 2-chloro-2’-deoxyadenosine combination treatment for patients with Waldenstrom macroglobulinemia: clinical and biologic results of a phase II multicenter study. J Clin Oncol. 2010;28(13):2233-2238. doi:10.1200/JCO.2009.23.6315
  84. Tedeschi A, Ricci F, Goldaniga MC, et al. Fludarabine, cyclophosphamide, and rituximab in salvage therapy of Waldenstrom’smacroglobulinemia. Clin Lymphoma Myeloma Leuk. 2013;13(2):231-234. doi:10.1016/j.clml.2013.02.011
  85. Souchet L, Levy V, Ouzegdouh M, et al. Efficacy and long-term toxicity of the rituximab-fludarabine-cyclophosphamide combination therapy in Waldenstrom’s macroglobulinemia. Am J Hematol. 2016;91(8):782-786. doi:10.1002/ajh.24405
  86. Gavriatopoulou M, Kastritis E, Kyrtsonis M-C, et al. Phase 2 study of ofatumumab, fludarabine and cyclophosphamide in relapsed/refractory Waldenstrom’s macroglobulinemia. Leuk Lymphoma. 2017;58(6):1506-1508. doi:10.1080/10428194.2016.1233541
  87. Kersten MJ, Amaador K, Minnema MC et al. Combining Ixazomib With Subcutaneous Rituximab and Dexamethasone in Relapsed or Refractory Waldenström’s Macroglobulinemia: Final Analysis of the Phase I/II HOVON124/ECWM-R2 Study. J Clin Oncol. 2021 Aug 13: Epub ahead of print.
  88. Owen RG, McCarthy H, Rule S, et al. Acalabrutinib monotherapy in patients with Waldenstrom macroglobulinemia: a single-arm, multicentre, phase 2 study. Lancet Haematol. 2020;7(2):e112-e121. doi:10.1016/S2352-3026(19)30210-8
  89. Trotman J, Opat S, Marlton P, et al. UPDATED SAFETY AND EFFICACY DATA IN A PHASE 1/2 TRIAL OF PATIENTS WITH WALDENSTRÖM MACROGLOBULINAEMIA (WM) TREATED WITH THE BRUTON TYROSINE KINASE (BTK) INHIBITOR ZANUBRUTINIB (BGB-3111): PF481. HemaSphere. 2019;3:192-193. doi:10.1097/01.HS9.0000560224.52872.d6
  90. Treon SP, Soumerai JD, Branagan AR, et al. Lenalidomide and rituximab in Waldenstrom’s macroglobulinemia. Clin Cancer Res. 2009;15(1):355-360. doi:10.1158/1078-0432.CCR-08-0862
  91. Fouquet G, Guidez S, Petillon M-O, et al. Lenalidomide is safe and active in Waldenstrom macroglobulinemia. Am J Hematol. 2015;90(11):1055-1059. doi:10.1002/ajh.24175
  92. Leblond V, Morel P, Dilhuidy M-S, et al. A phase II Bayesian sequential clinical trial in advanced Waldenström macroglobulinemia patients treated with bortezomib: interest of addition of dexamethasone. Leuk Lymphoma. 2017;58(11):2615-2623. doi:10.1080/10428194.2017.1307357
  93. Stephens DM, Byrd JC. How I manage ibrutinib intolerance and complications in patients with chronic lymphocytic leukemia. Blood. 2019;133(12):1298-1307. doi:10.1182/blood-2018-11-846808
  94. Castillo J, Gustine J, Keezer A, et al. Ibrutinib Dose Reduction Does Not Affect Progression-Free Survival in Patients with Waldenstrom Macroglobulinemia. Blood. 2018;132:1598. doi:10.1182/blood-2018-99-111626
  95. Castillo JJ, Gustine JN, Meid K, Dubeau T, Severns P, Treon SP. Ibrutinib withdrawal symptoms in patients with Waldenstrom macroglobulinemia. Haematologica. 2018;103(7):e307-e310. doi:10.3324/haematol.2017.186908
  96. An G, Zhou D, Cheng S, Zhou K et al. A Phase II Trial of the Bruton Tyrosine-Kinase Inhibitor Zanubrutinib (BGB-3111) in Patients with Relapsed/Refractory Waldenström Macroglobulinemia. Clin Cancer Res. 2021 Oct 15;27(20):5492-5501.
  97. Trotman J, Opat S, Gottlieb D et al. Zanubrutinib for the treatment of patients with Waldenström macroglobulinemia: 3 years of follow-up. Blood. 2020 Oct 29;136(18):2027-2037.
  98. Tam CS, Opat S, D’Sa S et al. A randomized phase 3 trial of zanubrutinib vs ibrutinib in symptomatic Waldenström macroglobulinemia: the ASPEN study. Blood. 2020 Oct 29;136(18):2038-2050.
  99. Dimopoulos M, Sanz RG, Lee HP et al. Zanubrutinib for the treatment of MYD88 wild-type Waldenström macroglobulinemia: a substudy of the phase 3 ASPEN trial. Blood Adv. 2020 Dec 8;4(23):6009-6018.
  100. Castillo JJ, Libby EN, Ansell SM et al. Multicenter phase 2 study of daratumumab monotherapy in patients with previously treated Waldenström macroglobulinemia. Blood Adv. 2020 Oct 27;4(20):5089-5092.
  101. Tomowiak C, Poulain S, Herbaux C et al. Obinutuzumab and idelalisib in symptomatic patients with relapsed/refractory Waldenström macroglobulinemia. Blood Adv. 2021 May 11;5(9):2438-2446.
  102. Castillo JJ, Gustine JN, Meid K et al. Idelalisib in Waldenström macroglobulinemia: high incidence of hepatotoxicity. Leuk Lymphoma. 2017 Apr;58(4):1002-1004.
  103. Sekiguchi N, Rai S, Munakata W. et al. A multicenter, open-label, phase II study of tirabrutinib (ONO/GS-4059) in patients with Waldenström’s macroglobulinemia. Cancer Sci. 2020 Sep;111(9):3327-3337.
  104. Jorge J. Castillo, John N. Allan, Tanya Siddiqi, et al. Venetoclax in Previously Treated Waldenström Macroglobulinemia.Journal of Clinical Oncology Published online 18 nov 2021
  105. Treon SP, Meid K, Gustine J et al.: Long-Term Follow-Up of Ibrutinib Monotherapy in Symptomatic, Previously Treated Patients With Waldenström Macroglobulinemia. J Clin Oncol. 2021 Feb 20;39(6):565-575.
  106. Vesole DH, Richter J, Biran N et al.: Carfilzomib as salvage therapy in Waldenstrom macroglobulinemia: a case series. Leuk Lymphoma. 2018 Jan;59(1):259-261.
  107. Preliminary results of the phase 2 study of zanubrutinib in patients with previously treated b-cell malignancies intolerant to ibrutinib and/or acalabrutinib by Mazyar Shadman EHA Library; Jun 9 2021;